Skip to main content
Search

Glosar Neutrogena®

Neutrogena® речник

Алфа-хидрокси киселина: Съединение, използвано в някои видове тоник и други продукти за подпомагане ексфолирането на кожата, отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата и регенерацията на клетките.

Андрогени: Хормони, които карат кожата да произвежда повече себум.

Антиоксиданти: Витамините А, В, С и Е имат антиоксидиращи свойства, включително спомагат за подобряване на външния вид на кожата, увредена от свободните радикали (молекули, които могат да увредят клетките и поддържащата структура на кожата.)

Акне по тялото: Може да се получи, когато излишният себум или мъртва кожа запушат порите. Понякога се влошава от носенето на тесни дрехи или тежки раници.

Технология „Barriercare“: Технология, разработена от Neutrogena®, за почистване и отстраняване на излишния себум от кожата, без да я уврежда. Методът на почистване използва по-големи, полимерни молекули, които не проникват и не нарушават естествената бариера на кожата и спомагат за задържането на липидите, които да я поддържат здрава и хидратирана.

ВВ крем: Тониран немазен хидратант на Neutrogena®, който съдържа Essential Soy® за намаляване на петната и неравномерностите в цвета на кожата, както и свежда до минимум пигментните петна и видимите недостатъци по кожата.

Бензоил пероксид: Активно вещество, използвано в някои продукти за умерено или кистозно акне. Основната му функция е да атакува бактериите, които предизвикват възпаление.

Бета-хидрокси киселини: Съединение, използвано в някои видове тоник и други продукти за подпомагане ексфолирането на кожата, отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата и регенерацията на клетките.

Черни точки: Малки точки по кожата с черен център, които не са възпалени.

Широк спектър: Слънцезащитни продукти, които осигуряват защита както от UVA , така и от UVB  лъчи.

Колаген: Градивен елемент на кожата, който я поддържа еластична и гъвкава. Количеството колаген намалява с възрастта.

Комбинирана кожа: Кожа, която е суха или нормална в някои зони, но мазна в Т-зоната, която включва челото, носа и брадичката.

Пърхот: Най-честата причина за сърбеж и лющене на скалпа. Две по-рядко срещани състояния, известни като псориазис на скалпа и себореен дерматит, също могат да предизвикат постоянно лющене и дразнене по скалпа.

Метод на двойно почистване: Препоръка от Neutrogena’s® за най-добрата рутинна нощна грижа, използвайки комбинация от продукти, за да имате по-здрава кожа. Комбинацията от продукти зависи от типа кожа. Като първа стъпка използва продукт за отстраняване на грим, за да се почисти горния слой на кожата, а като втората – продукт за дълбоко почистване, за да отстрани излишния себум и замърсяванията в порите, които могат да причинят кожни проблеми.

Суха коса: Космите на косата са покрити от защитен слой "припокриващи се" клетки, наречени кутикула. Когато кутикулата е увредена, косъмът става порест, което нарушава способността му да задържа влагата. В резултат на това косъмът изглежда без блясък, усеща се грапав и е по-податлив на цепене и късане.

Суха кожа: Кожа, която не произвежда достатъчно естествена влага и/или има склонност да губи влага по-бързо от нормалната кожа, което я прави опъната и в някои случаи груба, сърбяща или лющеща.

Еластин: Градивен елемент на кожата, който я поддържа еластична и гъвкава. Количеството еластин намалява с възрастта.

Ексфолиация: Отстраняване на мъртвите кожни клетки, обикновено с мек почистващ продукт, но понякога и с механичен ексфоалиант (пилинг).

Глицерин: Хидратираща съставка, която „улавя“ и „запечатва“ влагата.

Helioplex: Съставка, запазена марка на Neutrogena®, която осигурява слънцезащита с широк спектър на действие. Продуктът е фотостабилизиран, което води до по-дълготрайна защита срещу рак на кожата и увреждания от слънцето, причиняващи признаци на стареене.

Хиалуронова киселина: Химично съединение, което се съдържа естествено в кожата и ѝ помага да задържа водата. Хиалуроновата киселина, която може да задържа вода в количество до 1000 пъти повече от собственото си тегло, е ключова съставка в хидратиращите продукти Neutrogena®Hydro Boost.

Хидратация: Добавяне на влага към кожата, за да бъде по здрава и еластична.

Хиперпигментация: Потъмняване на кожата в зоната около една пъпка, което може да се получи, ако кожни проблеми, възникнали поради възпалено акне, не бъдат третирани.

Хипоалергенен: Един продукт се счита за хипоалергенен, когато съдържа съставки, които свеждат до минимум риска от кожни алергични реакции при чувствителната кожа.

Възпалително акне: Известно още като умерено или кистозно акне – може да е в резултат на типа кожа, която не позволява на естествения себум да се отделя, което от своя страна води до бактериална инфекция и възпаление.

Липиди: Естествено синтезирани мастни съединения, които помагат на кожата да се поддържа хидратирана и балансирана.

Некомедогенен: Продукт, който е с формула, с която се осигурява нужната хидратация, без да се запушват порите.

Нормална кожа: Нито прекалено мазна, нито прекалено суха, нормалната кожа обикновено няма особени дефекти или проблеми.

Мазна коса: Честата употреба на продукти за коса и стилизиращи продукти може да доведе до усещане за мръсна и безжизнена коса, дори след измиване. Решението може да бъде използването на избистрящ шампоан или такъв за дълбоко почистване, отмиващ остатъчните вещества от продуктите за коса.

Мазна кожа: Кожа, произвеждаща по-голямо количество себум, който може да запуши порите, да предизвика бактериални инфекции и да причини акне.

Пъпка: Червена и чувствителна (възпалена) подутина по кожата.

Ретинол: Форма на витамин А, за която е доказано, че намалява появата на фини линии и бръчки. Ретинолът подобрява регенерацията на кожата и спомага за снабдяване на кожата с колаген и еластин, които придават обем на кожата.

Розацея: Състояние на кожата, при което кожата има зачервен вид, може да се влоши при прекалено ексфолиране.

Салицилова киселина: Съединение, съдържащо се в някои продукти за акне, което намалява количеството и зачервяването на избиващите пъпки и спомага за предотвратяването на бъдещо акне.

Себум: Произвежда се от мастните жлези в кожата, защитава кожата и я поддържа хидратирана. Когато тялото обаче произвежда твърде много себум, той се задържа в порите и по този начин ги запушва и улеснява размножаването на бактерии, които от своя страна могат да доведат до образуването на акне.

SPF (слънцезащитен фактор): SPF показва допълнителното време, на което кожата може да бъде изложена на слънце, без да изгори. Повечето дерматолози препоръчват продукти с фактор SPF 30 или по-висок, който при идеални условия защитава кожата 30 пъти по-дълго, отколкото би било без продукта.

Слънцезащитен продукт: Продукт, който защитава кожата от слънчевите лъчи. Някои слънцезащитни продукти предлагат по-добра защита, тъй като съдържат съставки, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчите на слънцето.

Тоник: Продукт за грижа за кожата, който може да се използва както като почистващо средство, така и за справяне с определени кожни проблеми при включването на определени вещества. В някои продукти салициловата киселина може да помогне за справянето с предразположена към акне кожа, а в други случаи може да бъдат включени алфа-хидрокси киселини, за да се подпомогне отстраняването на мъртвите клетки.

Т-зона: Зона от лицето, която включва челото, носа и брадичката и където мазната кожа често причинява акне.

UV: Съкращение за „ultra-violet light“ [ултравиолетова светлина] – частта от светлинния спектър, която причинява слънчевото изгаряне или уврежда кожата.

UVA: Елементът от ултравиолетовите лъчи на слънцето, който прониква по-дълбоко в кожата и може да причини слънчево изгаряне, преждевременно стареене и рак на кожата. Тези лъчи се задържат през цялата година, така че SPF факторът при слънцезащитните продукти не измерва съвсем адекватно качеството на защитата срещу тези лъчи.

UVB: Елементът от ултравиолетовите лъчи на слънцето, който е основен причинител на слънчевите изгаряния и потенциални други кожни проблеми, включително рак на кожата.

Бели точки: Малки „точки“ по кожата с бял център, които не са възпалени.

Цинков оксид: Физическа слънцезащита с цинков оксид, която ви пази от слънчевите лъчи. Някои слънцезащитни продукти използват титанов диоксид, който действа по същия начин и осигурява защита от вредните за кожата лъчи на слънцето.