Skip to main content
Search

Ползите от алфа хидрокси киселините (AHA) за кожата и как да ги използваме

alfa hidroksi kiseline
Киселини - въпреки че тази дума може да ни накара да мислим за раздразнена кожа, експертите знаят, че някои киселини не само действат нежно върху кожата, но дори са от съществено значение за поддържане на безупречен тен. Всъщност алфа хидрокси киселините (AHA) са една от най-популярните съставки използвани в грижата за кожата.
 
Клеопатра, най-известната жена на Древен Египет, известна със своите млечни вани, се е радвала на ползите от тези киселини много преди човечество да знае за тях. Вече знаем, че киселото мляко съдържа млечна киселина, естествена AHA, която има невероятни ползи за кожата.
 

Видове алфа хидрокси киселини

Има различни AHA, в допълнение към млечната киселина, тези естествени киселини, получени от храната, включват също:
• Гликолова киселина: намира се в сока на захарната тръстика.
• Лимонена киселина: от цитрусови плодове.
• Ябълчена киселина: намира се в ябълките.
• Манделова киселина: извлича се от горчиви бадеми.
• Винена киселина: получава се от грозде.
 

Предимства на алфа хидрокси киселини (AHAs)

Алфа хидрокси киселини имат многобройни ползи за кожата.
 

Ексфолиращ ефект

Това е най-известната му полза. Този ефект представлява ексфолиране на горния слой на кожата, където се намират увредените клетки, които придават неравномерен и проблемен вид на кожата.
 
Киселините действат, като нежно разграждат междуклетъчното „лепило“, което придържа мъртвите кожни клетки за новите. Когато тези връзки се разтворят, мъртвите кожни клетки се отлепват, разкривайки новата, по-гладка кожа с по-малко неравномерности. Тази процедура помага за намаляване на следите от акне, пигментацията и фините бръчки, както и за изглаждане на грубата кожа.
 
Премахването на тези остатъци от кожата ви също може да ви помогне да се справите с повтарящото се акне. Акнето често е резултат от запушени пори поради натрупване на мъртви кожни клетки, себум и бактерии. Алфа хидрокси киселините изтеглят тези остатъци от порите, премахвайки запушванията и намалявайки появата на разширени пори. Само предимства!
 

Помага за намаляване на фините бръчки

Ефектите на алфа хидрокси киселините не свършват дотук. При редовна употреба AHA, те спомагат за укрепване на епидермиса и увеличаване на производството на колаген, като намаляват фините бръчки и оставят кожата стегната и гладка. Те също така имат овлажняващо действие, което означава, че задържа вода в кожата, за да я поддържат хидратирана.
 

Допринася за правилното действие на други козметични продукти

Освен това алфа хидрокси киселините се вписват идеално в други процедури за грижа за кожата, тъй като могат да подобрят действието на други продукти. Например, ако нанесете крем или серум върху слоя от мъртви кожни клетки, продуктът ще остане на повърхността. Поради тази причина, AHAs премахват този слой, подобрявайки усвояването на активните съставки.
 

Алфа хидрокси киселини в козметиката

Чудите се къде можете да намерите тези невероятни съставки? За да изведете грижата за кожата си на следващото ниво, можете да вземете млечна вана като Клеопатра (сложна опция) или да изберете някои от продуктите, които съдържат алфа хидрокси киселини, които са формулирани според строги стандарти за безопасност.
 
Имайте предвид, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) препоръчва концентрацията на AHA да не надвишава 10% в продуктите без рецепта. Ежедневните продукти като почистващи кремове, серуми и хидратиращи продукти са склонни да имат по-ниски концентрации от около 5%, тъй като имат кумулативен ефект. По-концентрирани продукти, като тези, използвани за пилинг на лицето, трябва да се прилагат само два или три пъти седмично. Продуктите за пилинг, които се извършват в клиника под строг медицински контрол, могат да имат концентрации до 70%.
 

Как да накараме AHA да работят по-добре?

Молекулите на гликоловата киселина са най-малките от AHA, така че те могат да проникнат по-дълбоко, което означава, че действат по-интензивно. За да избегнете дразнене, започнете с малки дози и постепенно увеличавайте количеството. Молекулите на млечната киселина са малко по-големи, така че причиняват по-малко дразнене. Манделовата киселина има най-големите молекули, така че отнема най-дълго време, за да действа, но може да е най-добрият избор за чувствителна кожа.
 
Едно последно предупреждение преди да използвате AHAs: те повишават чувствителността към слънцето. Затова ги прилагайте през нощта и винаги използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем през деня.
Neutrogena cara

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.