Skip to main content
Search

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?

Хиалуронова киселина

Ако обърнете внимание на съставките в продуктите, които използвате за грижа за кожата, вероятно сте открили съставка, наречена хиалуронова киселина.

 

Въпреки че името ѝ може да е сложно, механизмът ѝ на действие е много прост: хиалуроновата киселина помага да се задържа влагата, което я прави една от най-ефективните съставки за хидратиране на кожата. Когато се нанесе, тя създава бариера, която спомага за задържането на влагата и подобрява текстурата на кожата.
 

Какво точно представлява хиалуроновата киселина?

Различните типове кожа не могат да понасят суровите химикали, намиращи се в много от кремовете за бръчки. Хиалуроновата киселина може ефективно да осигури хидратацията, от която се нуждае вашата кожа, без да причинява дразнене. Всъщност това е компонент, който се намира естествено в кожата и се използва при инжекционни лечения за запълване на бръчки.

„Когато се инжектира директно в дермата, хиалуроновата киселина изпълва и хидратира кожата по-видимо. Ефект, който трае между шест месеца и една година след инжектирането“, казва д-р Ерум Иляс, дерматолог от Montgomery Dermatology.
 
Чудите ли се защо някой би искал да си инжектира хиалуронова киселина? Отговорът е прост: молекулите ѝ са големи и могат да действат само върху най-външния слой на кожата. Следователно, локалното използване на хиалуроновата киселина помага на кожата да задържа влагата и да изглажда бръчките, но инжектирането е най-добрият начин да я накарате да действа директно под повърхността на кожата. Хиалуроновата киселина е гъвкава съставка, която може да действа на различни нива.
 

Какви видове продукти съдържат хиалуронова киселина?

Намирането на продукти за кожата, които съдържат хиалуронова киселина, не би трябвало да представлява проблем, тъй като поради нейното грандиозно овлажняващо действие, тя често се включва като съставка в голямо разнообразие от продукти. Най-често се среща в овлажнители и продукти против стареене. В слънцезащитните продукти и козметиката хиалуроновата киселина подпомага хидратацията и съдейства на тези продукти да работят по-бързо и по-ефективно.
 

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.