Skip to main content
Search

Грижа за сухите ръце

Грижа за сухите ръце

Кожата на ръцете е в постоянен контакт с външни фактори (агресия от околната среда, атмосферни влияния, химически вещества, слънчева радиация...), както и с вътрешни фактори, като самия процес на стареене. Всичко това може да доведе до изменение на естественото ѝ състояние, като изсъхване на ръцете.

Симптоми при сухите и напукани ръце

Сухите ръце са склонни да имат блед оттенък, груби са на допир, люспести и понякога с напукана повърхност.

Освен това много пъти може да се почувства сърбеж и зачервяване, а при изключително сухи ръце може дори да се появят дълбоки пукнатини, които могат да кървят.

Как да хидратирате сухата кожа на ръцете си

За цялостна грижа за кожата на ръцете трябва да изпълните три основни стъпки:

  1. Хигиена: Много е важно да измивате ръцете си с топла вода и мек сапун, който не е твърде агресивен за кожата.
  2. Хидратация, хранене и възстановяване: Правилната хидратация на кожата помага да се запази еластичността, мекотата, младостта и тонуса на кожата. Трябва да изберете овлажнител, който не само хидратира, но и подхранва и защитава сухите или повредени ръце.
Можете да изберете един от кремовете от гамата на Norwegian Formula®. Глицеринът, използван в норвежката формула, прониква дълбоко в кожата, ограничавайки нейната дехидратация, без да променя междуклетъчните липиди, и насърчава способността на кожата да се възстановява.
Друг вариант е да използвате някакъв друг крем, формулиран с хиалуронова киселина, като Hydro Boost Хидратиращ крем за ръце гел от Neutrogena®. Хиалуроновата киселина е активно вещество, което може да задържи до 1000 пъти теглото си във вода, поради което помага да се поддържа целостта на кожната бариера, осигурявайки дълготрайна хидратация.
3. Балансирана диета: Хидратацията и здравословното хранене са ключови навици, които влияят върху кожата:
 
  1. Хидратация: Трябва да пием често вода през целия ден, за да избегнем дехидратация и да поддържаме кожата хидратирана. Освен това специални ситуации, като стресови моменти, излагане на слънце, високи температури или упражнения, могат да увеличат изискванията за консумация на вода.
  2. Храна: Препоръчително е да спазвате здравословна диета, като ядете храни, богати на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, присъстващи в синя червените риби и ядките.
Не забравяйте! Не пропускайте да овлажнявате кожата на гърба на ръката, тъй като тя е много по-фина от тази на дланта и може да изсъхне по-бързо.
 

Други съвети за предотвратяване на сухотата на ръцете

• Използването на овлажнител у дома ще Ви помогне да поддържате постоянна среда на хидратация.
• Избягвайте да използвате сушилни за ръце с много горещ въздух. За предпочитане е да използвате хартия или кърпа, за да изсушите ръцете си след всяко измиване.
• Избягвайте тютюна, тъй като връзката между него и неговото отрицателно въздействие върху кожата е научно доказано.
• Пазете ръцете си от студа и вятъра. Слагайте вълнени ръкавици всеки път, когато излизате от къщи, и ръцете Ви ще Ви се отблагодарят!

Американският колеж по дерматология препоръчва измиване на ръцете с хладка вода, тъй като горещата вода може да пресуши кожата.

 
източници:
1.Sociedad Chilena de Dermatología y Venereología. Marcela Le-Bert Z, Bernardita Prado A. достъпно на: 06/08/2021
2. American Ostheopatic College of Dermatology. Dry skin and eczema. достъпно на: 06/08/2021
 

Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата