Skip to main content
Search

Глицерин за кожата: Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

ретинол

Ако наскоро сте прочели етикета на продукт за грижа за кожата, вероятно сте открили често срещана съставка, която се появява редовно – глицерин.

Дори да познавате продуктите, в които се намира, може би се чудите какви ползи предоставя глицеринът в случаите на суха и раздразнена кожа. Забравете съмненията! Обясняваме всичко, което трябва да знаете за тази прекрасна съставка и как тя поддържа кожата Ви блестяща.

Какво представлява глицеринът?

Глицеринът има изключителни хидратиращи свойства, до такава степен, че можем да го разглеждаме като магнит за водата. Глицеринът принадлежи към клас хидратиращи агенти, известни като овлажнители, които са ценени заради способността им да привличат и задържат влагата. Когато включите глицерина в ежедневната, рутинна грижа за кожата, той улавя влагата от по-дълбоките слоеве на кожата или от въздуха, за по-гладко и по-балансирано усещане в най-външния слой на кожата.

glicerina para la piel seca

Глицерин за суха кожа

Тези овлажняващи свойства правят глицерина популярна добавка в продуктите за грижа за кожата, добавена, за да Ви даде допълнителна доза хидратация. Ето защо в продуктите за измиване на лицето можете да намерите същото, което намирате и в продуктите за коса или кремовете за бръснене. Тъй като глицеринът е без цвят и мирис, може да не откриете присъствието му, но ще забележите неговите ефекти.
 

Свойства на глицерина за кожата

Всичко това означава, че ако кожата Ви е суха, лющеща се или сърбяща, глицеринът ще Ви осигури нужната хидратация. И ще го направи, независимо дали се борите със сухия зимен въздух или се надявате да се възползвате от влажното лятно време. Всъщност Американската академия по дерматология препоръчва глицерин за облекчаване на суха кожа, благодарение на способността му да я омекотява и хидратира, като при това спомага за подобряване на еластичността и външния ѝ вид.
 
Ползите от глицерина не свършват дотук! Глицеринът може също и да помогне на кожата да узрее правилно.
 

Колко често може да прилагате върху кожата си козметични продукти, съдържащи глицерин?

Една от най-убедителните причини да включите глицерин във Вашата рутинна грижа за кожата е, че той има много леко действие. За разлика от други популярни съставки за дерматологична грижа, ежедневното му използване не дразни кожата. Всъщност хидратиращите свойства на глицерина намаляват дразненето, което може да бъде причинено от други продукти, които прилагате върху кожата си.

Колкото повече съдържащи глицерин продукти използвате, толкова по-добри резултати ще получите. За да увеличите максимално ползите от съставките върху лицето или тялото си, трябва да прилагате продуктите, докато кожата Ви все още е леко влажна. В идеалния случай ги прилагайте веднага след душ или измиване на лицето. Горещата вода от чешмата или душа може да изсуши кожата Ви, така че всичко, от което се нуждаете, за да поддържате кожата си балансирана, е допълнителна доза влага.

Ако забравите и започнете рутинната си грижа за кожата след отстраняване на влагата с кърпа, добре е да използвате спрей или пулверизатор, за да подготвите кожата си за глицериновите кремове или серуми. Като цяло се препоръчва използването на овлажнители за поддържане на влажността в околната среда (тяхното използване не е свързано с последващото нанасяне на овлажнители).

 

източници:

  1. American Academy of Dermatology. Dermatologists' top tips for relieving dry skin.

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.