Skip to main content
Search

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата
Поддържането на новите концепции, свързани с грижата за кожата, може да бъде невъзможна мисия. От ролки за лице до маски за устни, понякога е трудно да разберем кои тенденции ще излязат от мода след месец и кои наистина ще се отплатят. 
 
За щастие има една съставка, която трябва да остане – гликоловата киселина за кожата. Тук Ви казваме всичко, което трябва да знаете.
 

Какво представлява гликоловата киселина?

Тази дума вероятно Ви е позната. Гликоловата киселина е ключов компонент в най-популярните козметични продукти за грижа за кожата, тъй като мнозина я смятат за свещен граал, но защо?

Както е обяснено в Journal of Cosmetic Dermatology, гликоловата киселина е естествена алфахидрокси киселина, която има терапевтични свойства. Това я прави идеална за покриване на всички нужди на кожата.

Ползи от гликолова киселина

1. Гликоловата киселина коригира кожните проблеми, като насърчава обновяването на клетките в горните слоеве на кожата чрез ексфолиране.
2. Помага срещу суха кожа, екзема и псориазис, както и при брадавици, груба кожа и розацея.
3. Борба с кожни промени, свързани със стареенето, като бръчки и щети, причинени от излагане на слънце.
 
Това е огромен списък! И всички ние се нуждаем от допълнителна помощ в някои от тези случаи, нали?
 
Ако имате склонна към акне кожа и петна или белези, гликоловата киселина може да активира процеса на заздравяване на кожата, като обновява клетките и изтрива признаците на увреждане. Изследване, публикувано в Journal of Dermatology, разкрива, че използването на гликолова киселина върху кожата –  във високи концентрации чрез поредица от пилинг, или в ниски концентрации, като част от дългосрочната ежедневна грижа, подобрява белезите от акне при пациентите. Друго проучване, включено в списанието Dermatologic Surgery, показва, че използването на гликолова киселина за дерматологични проблеми, особено акне, значително подобрява състоянието на кожата само след два химически пилинга с концентрация 30%.
 

Какво прави гликоловата киселина с кожата?

Много добре вече знаете ползите от гликолова киселина. Сега е време да се потопите в науката, така че извадете епруветките и си сложете очилата. Ще анализираме действието на химическия пилинг ефект и ексфолирането на гликолова киселина.
Изследване на Американското общество по дерматология потвърди, че гликолова киселина може да се прилага върху кожата на две нива. В малки, „повърхностни“ количества тази алфа хидрокси киселина прониква само във външния слой на кожата, за да я ексфолира нежно, като по този начин разкрива нова, по-малко увредена кожа. Когато се използва в по-големи количества, гликоловата киселина прониква както във външния слой, така и в средния слой на кожата, за да елиминира мъртвите клетки, които в крайна сметка се отделят. Тази процедура се нарича „химически пилинг“.
 

Как се прилага гликоловата киселина?

Ако използвате гликолова киселина за първи път, най-добре е да започнете с леки дози, както бихте направили с всяка нова съставка за грижа за кожата. Можете да започнете със сутрешен ритуал и ритуал преди лягане, който включва почистващ препарат за пори, съдържащ гликолова киселина. Този продукт ще почисти и ексфолира кожата Ви, съчетавайки няколко стъпки от Вашата рутина в едно.
 
Започнете, като навлажните лицето си с топла вода, леко масажирайте малко количество от продукта върху кожата си и след това изплакнете. В допълнение към почистващото средство можете да използвате маска с гликолова киселина, тонер или крем. 
 
 
В допълнение към това ежедневно почистване можете да прилагате пречистваща ексфолираща маска до два пъти седмично. Просто трябва да нанесете равномерен слой от маската, оставете продукта да изсъхне за около 20 минути и след това го премахнете, когато изсъхне напълно. Ще забележите, че маската си проправя път в запушени пори, премахвайки мъртвите кожни клетки, излишното масло, замърсяванията и грима, оставяйки кожата Ви чиста и гладка.
 
И накрая, ако искате да направите по-голяма стъпка, и да използвате по-големи количества гликолова киселина като тези, използвани в химическия пилинг, първо трябва да се консултирате с Вашия дерматолог, за да разберете дали може да го направите.
 
източници:
  1. Journal of Cosmetic Dermatology. Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. Ruey J Yu, Eugene J Van Scott. достъпно на:05/08/2021
  2. International Journal of Dermatology. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical low-strength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Zülal Erbağcı MD, Cenk Akçalı MD. достъпно на:05/08/2021
  3. Dermatologic Surgery. Comparison of α- and β-Hydroxy Acid Chemical Peels in the Treatment of Mild to Moderately Severe Facial Acne Vulgaris. достъпно на:05/08/2021
  4. ASDS. Chemical Peels. достъпно на:05/08/2021

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.