Skip to main content
Search

Открийте най-добрата за вас рутина при използването на продукти с ретинол : 7 експертни съвета за грижа за кожата

kreme s retinolom

Дерматолозите считат ретинола за най-добрия универсален продукт за вашата кожа, понеже е известен със способността си да се справя с редица кожни проблеми. Производен на витамин А, той  ефективно се бори срещу признаците на стареене – като фини линии и бръчки, загуба на блясък и неравномерен тен на кожата.

Питате се как да постигнете най-добрите резултати чрез продуктите с ретинол? Съществуват няколко важни правила, които трябва да следвате, когато включвате тази мощна съставка в рутинната грижа за кожата ви . Експертът по грижа за кожата  на Neutrogena, Ребека Бенет, предлага на вашето внимание седемте ключови правила на ретинола:

1. Започнете употребата на ретинол постепенно

Ретинолът е наистина много ефективно производно на витамин А. Той прониква дълбоко в във Вашите кожни клетки, което го прави една от най-ефективните съставки за грижа за кожата, които можете да закупите без лекарско предписание. По тази причина препоръчвам да увеличавате употребата му бавно.

Ако имате чувствителна кожа, е най-добре да използвате ретинол само два пъти седмично през първата седмица. Ако кожата ви реагира добре, можете да увеличите употребата до три пъти седмично, след това четири и така нататък.

Ако имате нормален тип кожа, можете да започнете да използвате ретинол през вечер, а когато кожата ви се адаптира, всяка вечер. Процедурата може да изглежда дълга, но Вашето търпение ще бъде възнаградено с прекрасен резултат! 

2. Имате чувствителна кожа? Направете тест и разберете

Ако кожата ви е чувствителна, това не означава, че трябва да избягвате ретинола напълно. Използването на формули с по-ниска концентрация и вземането на определени предпазни мерки, когато започвате да го използвате за първи път, ще ви помогнат да наблюдавате реакцията на кожата си. Прочетете повече за това как да започнете използването на ретинол в нашето ръководство за начинаещи .

3. Временната реакция на кожата е нормална

Когато започвате да ползвате продукти с ретинол, е нормално да получите леко зачервяване, олющване  или да почувствате затопляне на кожата, тъй като тя започва да привиква към тази мощна съставка.  Това са временни признаци, че ретинолът действа.

Докато кожата ви се адаптира, всеки ден използвайте продукти за хидратация  , подходящи за вашия тип кожа. Избягвайте да да прилагате скраб, тъй като това може да я раздразни. Не използвайте киселинни тонери или други продукти, съдържащи киселини. Ако изпитате нещо по-силно от леко дразнене, обърнете се към нашите често задавани въпроси относно ретинола .

Времето, необходимо за адаптиране, може да варира, но повечето нормални типове кожа свикват с ретинола в рамките на две до четири седмици.

4. Използвайте ретинол през нощта, като прилагате слънцезащитни продукти  със SPF на следващия ден

Най-добре е да използвате ретинола през нощта, тъй като съставката е чувствителна  към светлина. Винаги използвайте слънцезащитни продукти през деня, когато използвате продукти с ретинол, тъй като той може да направи кожата Ви по-чувствителна към слънчевата светлина.

5. По-малко е по-добре, когато става въпрос за ретинол 

Прилагането на голямо количеството от продукта с ретинол не засилва ефективността му. Количество с размер на грахово зърно е достатъчно за цялото лице и шия. Тъй като кожата може да абсорбира само това количество, прилагането на по-голямо количество е просто пилеене на продукта и увеличава риска от раздразнение на кожата.

how_to_use_retinol_creams.jpg

how to use retinol creams

6. Използвайте крем със специално разработена формула в областта около очите 

Винаги е най-добре да ползвате крем със специално разработена формула за областта около очите, тъй като там кожата е особено чувствителна. 

Кремът Retinol Boost за околоочен контур на  Neutrogena съдържа ретинол, но при такова смесване и с такава формула без съдържанието на аромати, че да бъде гарантирано, че ще се приеме добре от чувствителната област около очите.

Добре е да тествате всеки околоочен крем с ретинол първо върху лицето си преди да го използвате в областта около очите, тъй като там кожата е по-тънка и е възможно да е по-чувствителна.

7. Избягвайте конкурентни съставки

v Бих препоръчала да избягвате почистването с киселинни продукти или пилинг, докато ползвате продукти със съдържание на ретинол, тъй като това може да увеличи риска от раздразняване на кожата. Ако се налага да извършите процедури на лицето, докато използвате продукти, които съдържат ретинол, уверете се, че сте информирали своя терапевт, за да може той да приспособи терапевтичните процедури съобразно нуждите ви.

Къде да намерите продукти с ретинол?

Можете да намерите продуктите срещу стареене със съдържание на ретинол в аптеките и дрогериите. Серията продукти Retinol Boost на  Neutrogena съдържа ретинол, подсилен с екстракт от мирта и хиалуронова киселина.

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

ten uscat

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.