Skip to main content
Search

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Кожата на лицето е една от най-важните части на тялото, тъй като тя е по-чувствителна и деликатна от кожата на останалите части на тялото. Тя целогодишно е изложена на различни фактори, които могат да я увредят.  

Причини за суха кожа на лицето

Нашето тяло разполага с механизъм, който му позволява да поддържа най-повърхностния слой на епидермиса, известен като роговия слой. Когато този механизъм не работи правилно, загубата на влага може да причини раздразнение и да предаде изсъхнал вид на кожата.

Сухата кожа на лицето често предизвиква стягащо усещане след измиване, освен ако не се нанесе подходящ хидратиращ крем. Сухотата се влошава  от вятър, екстремни температури или дори климатик – фактори, които карат кожата да се стяга, напуква или да се бели.

Кожата също така може да изглежда бледа, особено по бузите и около очите, както и да се развият фини линии в тези области и в ъглите на устните.
 
Избягването на основните фактори, които причиняват сухота на кожата, е също толкова важно, колкото използването на правилните козметични продукти.
 
Сухата кожа на лицето означава, че роговият слой е изтънен, което причинява прекомерна трансепидермална загуба на вода, при която твърде много влага се изпарява от кожата. По-чувствителният тип кожа е такъв поради различни вътрешни фактори, на които в повечето случаи не може да се повлияе, като например генетика, здравословни проблеми и възраст. Съществуват обаче и външни фактори, като околната среда и сезоните, от които можем да се предпазим.
 

Суха кожа през зимата

Студът и влагата навън, съчетани със задушната топлината у дома, могат да бъдат главните  виновници за това кожата през зимата да изсъхва повече. Затова зимата е идеалният момент да започнете да ползвате овлажнители за лице, които да гарантират висока хидратация. И никога не забравяйте да хидратирате устните си! Някои хора намират за полезно да използват и вътрешен овлажнител.
 

Суха кожа през лятото

Използването на климатик през лятото може да влоши сухотата на кожата по същия начин като използването му за отопление през зимата, тъй като той намалява влажността на въздуха. Ето защо, ако прекарвате дълги часове в климатизирана среда, е наложително да използвате овлажняващ крем, който да ви предоставя високо ниво на хидратация. Хлорът от басейните и морската сол също са вредни за сухата кожа, освен ако не изплаквате лицето си с чиста вода веднага след къпане. Пътуванията със самолет също могат да предизвикат дехидратация. За да предотвратите неприятното усещане за сухота, е препоръчително да нанасяте редовно хидратиращ крем по време на полет.
 
Помнете, че сухата кожа на лицето често предизвиква усещане за стягане и дискомфорт след измиване.
 

Кремове за суха кожа:

За да противодействате на сухата кожа на лицето, трябва да използвате хидратиращи кремове, които съдържат следните съставки:
Хиалуронова киселина - намира се естествено в кожата и е мощна хидратираща съставка, която може да абсорбира до 1000 пъти теглото си във вода. С течение на времето кожата губи хиалуронова киселина. Формулите в гамата Neutrogena® Hydro Boost, обогатени с хиалуронова киселина, помагат да се поддържа кожата хидратирана и „изпълнена“, което я прави жизнена, гъвкава и мека.
 
Глицерин - той е ефективна и отлична хидратираща съставка, тъй като привлича вода от въздуха или от по-дълбоките слоеве на кожата, служеща за овлажняване на роговия слой, а именно най-повърхностния слой на кожата.
 
Слънцезащитен крем - Слънцезащитният крем съдържа различни формули и осигурява различни нива на защита. Излагането на слънце може да бъде особено вредно за хора, които имат суха кожа на лицето. То може да причини структурни увреждания, увеличаващи стареенето на горния слой на кожата, който вече страда, тъй като роговицата е изтънена.
 
Хората със суха кожа на лицето може да се чувстват по-добре, като използват физически слънцезащитен крем, тоест крем, който съдържа съставки като микронизиран цинков оксид или титанов диоксид, вместо да избират химически протектор със съставки като октиноксат или авобензон. Във всеки случай не забравяйте, че слънцезащитните продукти със широк спектър не само ви помагат да поддържате кожата си по-здрава, но и осигуряват ценна хидратация.
 

Препоръчваме ви да се консултирате с дерматолог или семеен лекар, който да ви даде насоки за най-подходящото лечение за вашия тип кожа.

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Neutrogena cara

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?