Skip to main content
Search

Открийте как лесно да премахнете пъпките

блистер на зърното

Защо и как се образуват пъпки?

Пъпките се появяват най-често при тийнейджърите, но е възможно да ги имате и на 20, 30 или 40 години. Независимо от възрастта, причините са едни и същи – те се формират главно в резултат на повишено производство на себум (или хиперсеборея).

Себумът е мазна субстанция, която кожата естествено произвежда, за да я предпазва от студа или слънчевата светлина. Отделен в прекалено голямо количество, той се смесва с мъртвите клетки, които се натрупват вътре в порите, и ги запушва.

При тези случаи себумът благоприятства развитието на бактерия, която се намира в естествено състояние на нивото на фоликулите, причинявайки дразнене, зачервяване, възпаление или пъпки. Освен това трябва да се отбележи, че някои фактори могат да влошат образуването на пъпки и акне: стрес, тютюнопушене, замърсяване, прием на лекарства или хормонален цикъл...

 

Видове пъпки

Има различни видове пъпки, класифицирани тук според степента на тяхното развитие.

tipos de granos

Черни точки

Появяват се черни точки или отворени комедони, защото порите се запушват от натрупването на мъртви клетки и бактерии. Те почерняват, тъй като себумът се окислява и почернява при контакт с въздуха. Това е първата проява на акне.
 

Червени пъпки

Червените пъпки или папули, са резултат от инфекция от черни точки. Когато са възпалени, те се зачервяват и се увеличават. Тогава по кожата се образуват пъпки, често болезнени (възли или кисти).
 
 

Бели пъпки

Белите пъпки или пустули, се появяват, когато червените пъпки се възпалят. За да се борят с микробите, белите кръвни клетки произвеждат гной, която става видима на повърхността.
 

Знаете ли как да премахнете пъпките? За всяка пъпка си има решение.

Преди да Ви обясним как да премахнете пъпките по прост начин, важно е да знаете, че независимо от вида на пъпките, трябва да възприемете добрия навик да почиствате кожата си всяка сутрин и всяка вечер, като използвате продукти, адаптирани към съответния тип кожа.
limpiar la piel para quitar granos
 
Този процес премахва излишния себум, мъртвите клетки и примесите, натрупани през целия ден. Добър начин да предотвратите появата на проблеми и да не Ви се налага да знаете как да премахвате пъпките.
 

Премахнете черните точки

За да се избегне появата на черни точки, препоръчително е ежедневно почистване с ексфолиращи продукти 1 до 2 пъти седмично. Те почистват порите в дълбочина, разтваряйки излишния себум, оставяйки кожата здрава и гладка. Лосионът също може да завърши това почистване, като затвори порите, за още по-чиста кожа.
 

Премахнете червените пъпки

 
За да премахнете червените пъпки, е необходимо да изберете адаптирани продукти, които лекуват тези пъпки, като благоприятстват намаляването им и помагат да се предотврати образуването на нови пъпки. Те оставят кожата мека и чиста. В случай на болезнени червени пъпки има успокояващи гелове, които имат за цел да ги успокоят, като същевременно осигуряват усещане за свежест.
 

Премахнете белите пъпки

 

За да премахнете белите пъпки, това, което никога не трябва да правите, е да ги пукате. Това може да причини влошаване и да увеличи риска от белези по лицето (или тялото). Те трябва да се третират ежедневно, като червени пъпки – с адаптиран препарат за миене и целенасочена успокояваща грижа.

 
ten uscat

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.