Skip to main content
Search

Какво е серум и как се различава от продуктите за хидратация?

razlika izmedu serum i kreme

Ако отделяте много време всеки ден на грижата за лицето ви, вероятно се чудите дали можете да минете без да използвате продукт. Наистина ли имате нужда от серум и хидратиращ продукт?

Отговорът е да! Освен че едновременно хидратират и ревитализират кожата, те имат много различни функции. Всъщност, за оптимални резултати трябва да ги използвате едновременно. Сега ще обясним разликата между серум и овлажняващи кремове.

Серумите действат при специфични проблеми, овлажняващите придутки хидратират кожата

Серумите обикновено са по-концентрирани продукти, които съдържат по-високи дози активни съставки. За разлика от тях, овлажняващите продукти са отговорни за поддържането на кожата хидратирана. Формулата му съдържа по-голямо количество активни съставки като витамини С и Е, хиалуронова киселина и ретинол за решаване на специфични кожни проблеми като хиперпигментация и фини линии.

„Серумите са склонни да имат по-лека консистенция от хидратиращите продутки поради тяхната водна основа и като цяло не съдържат плътните съставки, намиращи се в хидратиращите продутки “, обяснява Хал Вайцбюх, д-р, дерматолог в Дерматологичен център в Калабасас. „Тези свойства улесняват приложението им и ги правят по-лесно попиващи в кожата.“

Хидратиращите продутки обикновено са по-плътни, защото съдържат повече омекотяващи агенти и по-малко вода. Въпреки че споделят някои активни съставки със серумите, основната им цел е да поддържат кожата хидратирана, откъдето идва и името им. Тези продукти имат мисията да запазят защитната функция на кожата, за да намалят нейната уязвимост към действието на свободните радикали, токсините от околната среда и вредите, причинени от нездравословен начин на живот.

Как трябва да използвате серуми и хидратиращи продутки?

Поради разликите между серумите и хидратиращите продутки, д-р Вайцбюх казва, че е най-добре да ги използвате заедно, веднъж или два пъти на ден. „Активните съставки в серумите действат директно върху кожата, за да увеличат максимално усвояването му“, обясни той. „Върху серума се нанасят хидратиращите продутки, за предпочитане след като са изсъхнали малко, за да се задържи вода и да се подобри абсорбцията на активните съставки в серума.“

Д-р Вайцбюх препоръчва използването на серума без крем, само когато кожата ви е мазна или добре хидратирана, понеже прилагането на какъвто и да е вид хидратант би накарало кожата ви да изглежда прекалено мазна.

Вместо това, ако целта ви е да хидратирате кожата си, можете да използвате само хидратиращ продутк, но имайте предвид, че като общо правило използването на серум е полезно за кожата ви.

Кога можете да пропуснете серума?

Ако кожата ви сърби, зачервена е или лющеща се, или ако изглежда стегната, може да е по-добре да използвате само овлажняващ продукт, тъй като някои от активните съставки, намиращи се в серумите (като ретиноиди или хидрокси киселини), могат да влошат дразненето.

Също така имайте предвид, че нивото на хидратация на кожата ви се променя в зависимост от влажността на околната среда, през различните сезони на годината. Това е основната причина много хора да имат по-суха кожа през зимата. Възрастта е друг фактор, който трябва да се вземе предвид, тъй като кожата на повечето хора става по-суха с напредване на възрастта, според Хадли Кинг, д-р, дерматолог и клиничен инструктор по дерматология в Университетския медицински колеж Weill от Корнел.

Важна подробност по отношение на серумите е, че малко количество може да покрие цялото ви лице. Помните ли, че имат висока концентрация на съставки? Това е добра новина, ако искате да удължите живота на продукт, който обикновено е малко по-скъп от обикновения хидратиращ продукт. В случая, изполвайки серум, няколко капки в дланта на ръката ви ще бъдат достатъчни. За да запечатате по-добре тази хидратация, не забравяйте да нанасяте хидратиращ продукт веднъж или два пъти на ден!

Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.