Skip to main content
Search

Какво трябва да знаете за салициловата киселина

salicilnoj kiselini

Когато избирате най-добрата съставка за борба с акнето, има една опция, която се откроява от останалите: салициловата киселина.

Тези доказани основни продукти за грижа за кожата се борят с бактериите, причиняващи акне. Всъщност вероятно ще ги намерите в различни продукти от една и съща гама, особено почистващи препарати за лице, процедури за лечение на акне и ексфолианти. Това обаче не означава, че и съставките са еднакви.

Какво е салицилова киселина?

Салициловата киселина се използва от около 2000 години за борба с пъпки и акне по лицето. Това е бета хидрокси киселина, която действа, като прониква дълбоко в кожата, за да разтваря това, което запушва порите и да ги предпази от струпване на мръсотия, независимо дали е излишен себум и мъртви клетки или дразнители от околната среда, като замърсявания и частици, генерирани от замърсяването на въздуха.

Резултатът? Обривите са по-леки и по-редки, тъй като салициловата киселина убива бактериите, причиняващи акне, и действа като естествен ексфолиант. Освен това има противовъзпалително действие, така че е по-малко вероятно да допринесе за зачервяване на кожата. Концентрацията на салицилова киселина в продуктите за лице без рецепта е ограничена до 2%, достигайки 3% в случай на хигиенни продукти като почистващи препарати или шампоани.

Как да използвате салицилова киселина в рутинната си грижа за кожата?

Ако имате черни точки или бели точки, салициловата киселина трябва да е достатъчна, за да изчисти порите ви.

За чувствителна кожа започнете с малки дози салицилова киселина, тъй като е по-малко вероятно да предизвика дразнене. Ако кожата ви е суха, можете да продължите да използвате продуктите. Въпреки това, можете да го използвате в почистващ препарат за лице, така че съставките да не седят върху кожата ви твърде дълго и да не причинят сухота. Също така, не забравяйте да нанесете хидратиращ продукт заедно с продуктите за акне, за да поддържате бариерната функция на кожата и да сведете до минимум риска от дразнене.

Neutrogena cara

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?

Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.