Skip to main content
Search

Ползите от витамин С за вашата кожа

polzi ot vitamin s za kozhata

Витамин С е известен със своите ползи за здравето, но вероятно не е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за здравето на кожата си. Въпреки това, трябва да го имате предвид. Ползите от витамин С за кожата са многобройни: той изравнява тена на кожата, осигурява еластичност, избледнява тъмните петна и намалява бръчките, както и помага на кожата да изглежда по-сияйна.

Ако искате да се възползвате от тези предимства, ще трябва да се хванете на работа. „Хората нямат ензима, който ни позволява да произвеждаме витамин С, от който се нуждаем“, обяснява Джесика Снел, асоцииран директор на R&D и франчайзинг в Neutrogena®. "Трябва да си го добавим чрез диетата." Добрата новина е, че има и друг вариант: прилагане на витамин С локално.

Открийте науката зад ползите от витамин С за кожата и защо този витамин е толкова важна съставка в правилната рутинна грижа за кожата.

Как действа витамин С?

Ние непрекъснато взаимодействаме със свободните радикали, които се образуват чрез излагане на външни фактори от околната среда като замърсяване, дим, UV лъчи от слънцето и други външни агресори. „Свободните радикали генерират възпалителен отговор на кожата“, обяснява Снел. "Това ще доведе до дразнеща, уморена кожа, както и появата на бръчки, тъмни петна и неравномерна текстура и тонус."

За щастие, кожата ви е естествено пълна с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предотвратяват окисляването. „Антиоксидантите неутрализират електрона на свободния радикал“, обяснява Снел. „Антиоксидантът „успокоява“ този свободен радикал и го предпазва от допълнително увреждане на кожата.“ Витамин С е най-разпространеният антиоксидант в кожата и я предпазва от оксидативна реакция, като допринася електрони, които неутрализират увреждащите свободни радикали.

Ползите от витамин С за кожата

Антиоксидантите, които си добавяте от вашата диета, предпазват кожата ви от свободните радикали, но силата им отслабва след дълго излагане на слънце. Тогава в игра влизат локалните антиоксиданти.

Тъй като хранителните вещества от диетата не достигат лесно до най-външните слоеве на кожата, се препоръчва да използвате серум като допълнение. Независими изследвания показват, че локалното приложение на витамин С се бори с фотостареенето и насърчава естественото образуване на колаген в кожата, за да я поддържа видимо стегната и да се бори с пигмента, който причинява тъмни петна.

Как Neutrogena® формулира витамин С за грижа за кожата?

Има различни форми на витамин С, но L-аскорбиновата киселина е една от най-изучаваните поради ползите й за здравето на кожата. Всъщност са разработени различни методи за повишаване на ефективността на L-аскорбиновата киселина и за да проникне в кожата, действайки там, където е най-необходимо. „По този начин можете да постигнете бързи и видими резултати“, казва Снел.

През 2017 г. екипът на Neutrogena® изработва презентация за Американската академия по дерматология (AAD), оценяващ L-аскорбиновата киселина и нейната защита срещу прахови частици (PM) 2,5 и UV лъчи. "Ние показахме, че аскорбиновата киселина е най-ефективното съединение за намаляване на свободните радикали, причинени от PM 2.5 частици и UV лъчи, в сравнение с нейните производни"

Въпреки всичките си предимства, L-аскорбиновата киселина е много нестабилна. Разгражда се в присъствието на кислород или светлина, което означава, че няма да защити кожата толкова ефективно. Има две алтернативи за стабилизиране на витамин С: използване на  по-стабилно производно на витамин C или формулиране, обработка и опаковане на L-аскорбинова киселина, за да се осигури максимална стабилност.

Как да използвате витамин С в рутинната си грижа за кожата?

Витамин С може да се използва ежедневно и продължително време и може да се комбинира с други съставки, намиращи се в продуктите срещу стареене.

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Neutrogena cara

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.