Skip to main content
Search

Защо ексфолирането на кожата е толкова важно?

ексфолиране

Никой не иска да има суха и неблестяща кожа. За щастие, ако преживявате момент като този, има решения, които ще Ви помогнат!

Ексфолирането на кожата е проста техника, която датира от Древен Египет. Оттогава то си остава ключът към успеха за едно здраво и красиво лице. Чрез премахване на мъртвите и мръсни кожни клетки се появява нов слой сияйна кожа.

Има голямо разнообразие от продукти за ексфолиране, така че е важно да прецените как всеки от тях действа върху кожата Ви. Ако забелязвате, че лицето Ви е малко грубо около краищата, може би ще Ви е интересно да разберете защо ексфолирането на кожата е ключово.

 

Какво представлява ексфолирането на кожата?

Епидермисът, или повърхностният слой на кожата, се състои от пет подслоя. В най-дълбокия слой се раждат новите кожни клетки. Когато узреят, тези клетки си проправят път до горния слой. Тогава те са склонни да падат естествено, за да позволят на новата кожа да се появи, по-гладка и с хомогенна пигментация.

Здравата кожа изхвърля невероятно количество мъртви клетки в минута – 30 000 до 40 000. Но истината е, че този процес има тенденцията да се забавя поради редица фактори, като излагане на слънце, хормонални колебания и стареене. Забавяйки този процес, мъртвите клетки започват да се натрупват върху кожата, което я прави груба и без блясък. Ако останат прекалено дълго, те могат да запушат порите Ви, което води до множество проблеми, като петна и фини линии.

que es la exfoliacion

Опитайте ексфолиране, което ще премахне мъртвите клетки, за да направи място за нова кожа. Освен това ексфолирането на кожата помага на другите продукти за грижа за кожата да работят по-ефективно!
 

Видове скрабове за кожа

Ексфолиращите продукти обикновено се разделят на две групи – физически и химически.
 

Физически ексфолианти:

Физическите ексфолианти премахват ръчно мъртвата кожа чрез нанасяне на абразивни компоненти върху повърхността ѝ, като захар, микрозърна, оризови трици на прах или семена от жожоба. Масажирането подобрява микроциркулацията и лимфния дренаж, което води до блестящ тен.
 
exfoliantes fisicos
 
Този вид третиране предлага незабавна доза удовлетворение, то може да има и своите минуси – ако ексфолиращият продукт съдържа пре неравномерни частици и разтривате енергично при нанасяне, физическият ексфолиант може да остави кожата Ви с микросчупвания, вместо да доведе до блестящ тен.
 
Можете да избегнете този тип проблеми, като изберете продукти с меки и заоблени частици и ги нанасяте внимателно.
 

Химически ексфолианти:

Химическите ексфолианти, от друга страна, действат, като разграждат междуклетъчното „лепило“, което задържа мъртвите кожни клетки заедно. Чрез разграждането на тези връзки мъртвите клетки се отделят, позволявайки на новата кожа да излезе на повърхността.
Въпреки че може би звучат смущаващо, химическите ексфолианти могат да бъдат особено меки – те се състоят от естествени, хранителни киселини и ензими в ниски пропорции.
 
Опитайте скрабове, които съдържат алфа хидрокси киселини, като млечна киселина (извлечена от кисело мляко), гликолова киселина (захарна тръстика) и винена киселина (грозде).
 

Мазна или склонна към отворени пори и дефекти кожа реагира добре на салицилова киселина – мастноразтворима бета хидрокси киселина, която може да проникне в порите на кожата, дори и в тези, които са запушени. За повишено обновяване и подмладяване на клетките изберете неоглюкозамин. Това е химически ексфолиант, който хидратира кожата, като същевременно намалява хиперпигментацията – съединение две в едно.

 
Също така, химическите ексфолианти не изискват да ги търкате, когато ги прилагате. Те проникват в най-дълбоките слоеве на кожата и насърчават обновяването на клетките, без да е необходимо да се търка кожата, което е полезно за чувствителната кожа.
 

Опознайте зоните на лицето си

Имате ли мазна Т-зона или отворени пори? Обикновено имате ли хронични пъпки около носа си? За обезпокоени зони е удобно да използвате по-мощни ексфолиращи продукти. Можете също така да изберете да отделите повече време за ексфолиране на кожата в тези области.
От друга страна, областта на очите и тази около устните имат изключително крехка кожа. Препоръчително е да избягвате ексфолирането на тези зони, освен ако не използвате продукт, специално проектиран за деликатните им тъкани.
 

Пазете се от прекомерно ексфолиране на кожата            

Както при много неща в живота, и тук ключът е умереността. В крайна сметка броят на мъртвите клетки за отстраняване е ограничен! Преминаването на тази граница и прекомерното ексфолиране на кожата може да увреди естествената бариера на кожата Ви, да причини дразнене, възпаление и увреждане. Също така може да направи кожата Ви по-уязвима по отношение на слънцето и загубата на влага.
 
И така, започнете с малко и след това постепенно увеличавайте честотата на ексфоли, докато започнете да го правите между два и три пъти седмично.

От решаващо значение е да наблюдавате как кожата Ви реагира и да действате по съответния начин. И накрая, не забравяйте, че новата и ексфолирана кожа е по-крехка, затова се нуждае от адекватна слънцезащита и хидратация.

Neutrogena cara

Какво представлява хиалуроновата киселина и какви са нейните ползи за кожата?

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.