Skip to main content
Search

Нека поговорим сериозно: Какво представлява ретинолът?

sta je retinol

В Neutrogena® ние не сме против стареенето, ние сме против бръчките.™ Ретинолът намалява фините линии и бръчки, като обновява кожата, за да й придаде по-сияен и подмладен вид. Това са отговорите на всичките ви въпроси относно ретинола, препоръчан от дерматолозите.

Какво е ретинол?

По принцип ретинолът е ефективна съставка, извлечена от витамин А. Формулите, които го съдържат, помагат в борбата с признаците на стареене на кожата.

Как действа ретинолът?

Ретинолът може да стане вашето тайно оръжие за стимулиране на естествения процес на обновяване на кожата, като помага за премахването на мъртвите клетки и извеждането на нови. Кожата се обновява по-бавно с напредването на възрастта, но този основен продукт за грижа за кожата стимулира процеса на обновяване на епидермиса и укрепва основата му, за да подобри текстурата на кожата, да изсветли старческите петна и да намали фините линии и бръчки.

sastojak_retinol.jpg

sastojak retinol

Най-доброто време да започнете вашата рутинна грижа против бръчки

Въпреки че стареенето е естествен процес, който е част от живота, можете да запазите кожата си да изглежда здрава за по-дълго, като включите ефективни продукти за грижа за кожата в рутината си против стареене в точното време, което може да бъде  по-рано отколкото си представяте!

С напредването на възрастта естественото производство на колаген в тялото ви се забавя. Въпреки че може да не забележите ефекта веднага, този процес може да започне в средата на 20-те и с течение на времето ще направи кожата ви по-тънка, по-малко еластична и по-податлива на бръчки. Противодействайте на тези признаци на стареене, като въведете ретинол в ежедневната си грижа за кожата, преди да навършите 30 години.

Добрата рутина против стареене ще постави основата за поддържане на кожата ви здрава, преди да започне да старее.

Как да използвате ретинол в рутинната си грижа за кожата?

Разберете кога да включите силата против стареене в ежедневната си грижа за кожата.

• Слънцезащитен крем

Знаете ли коя е първата стъпка, за да гарантирате, че кожата ви остава здрава и сияйна за дълго време? Слънцезащитен крем. Увреждането от слънцето разтваря естествения колаген, насърчава хиперпигментацията и причинява фини линии и бръчки. Точното време да започнете да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем е сега, независимо на колко години сте. С течение на времето кожата ви ще ви благодари.

• Ретинол

Ретинолът е една от най-препоръчваните съставки против стареене от дерматолозите. Стимулира процеса на обновяване на повърхността на кожата, за да изсветли старческите петна, да подобри текстурата на кожата и да предотврати появата на фини линии и бръчки.

Въведете продукт с ретинол в ежедневната си грижа за кожата, преди да навършите 30-те си години. Нашата концентрирана формула с ретинол надхвърля фините линии, за да намали и дълбоките бръчки. Съдържа и хиалуронова киселина, която помага за възстановяване на бариерата на кожата.

AHA

Тъй като клетъчният обмен се забавя, мъртвите клетки могат да се натрупват по повърхността на кожата, което й придава матов, груб и неравномерен вид. Алфа хидрокси киселините (AHAs) разтварят връзките, които държат мъртвите епителни клетки заедно. С помощта на AHA мъртвите клетки ще се отделят по-лесно. На нейно място ще расте обновен слой кожа. В зависимост от продукта и концентрацията, може да сте в състояние да използвате AHA дневно или веднъж или два пъти седмично.

Включете AHAs в рутинната си грижа за кожата против стареене, като започнете от 20-те си години, като започнете с гликолова киселина. Благодарение на малкия си молекулен размер, тя прониква дълбоко в повърхността на кожата, за да се бори както с несъвършенствата, така и с признаците на преждевременно стареене на кожата. Ако сте на 40 или 50 години, кожата ви вероятно е по-суха и по-чувствителна. В този случай опитайте формула с по-ниска концентрация или използвайте бадемова киселина, чиито по-големи молекули действат по-нежно върху кожата, склонна към дразнене.

• Антиоксиданти

Кожата ви е постоянно изложена на тежки външни фактори, като замърсяване и увреждане от слънцето, които ускоряват процеса на стареене. Изберете продукти, които съдържат антиоксиданти, които се борят с вредите, причинени от свободните радикали. Витамин С е добър вариант, който също помага за изравняване на тена на кожата.

• Овлажнители

Всички трябва да използваме хидратиращи продукти. Ако имате мазна кожа, потърсете лека формула като хиалуронова киселина. Ако имате по-суха кожа, използвайте хидратиращ продукт, който съдържа омекотяващи агенти като керамиди или масло от ший. Тези продукти подхранват и хидратират кожата, оставяйки я мека, гладка и здрава.

kako_koristiti_retinol.jpg

retinol

Правилата на ретинола

Разберете какво можете и не можете да правите с ретинол и как да го използвате с други съставки:

• Първо нанесете продукти, съдържащи ретинол.

• Използвайте хиалуронова киселина и ретинол заедно за интензивна хидратация.

• Постепенно включвайте ретинол в ежедневната си грижа за кожата, за да намалите шансовете за дразнене.

• Защитете кожата си със слънцезащитен крем SPF 20+ през деня.

 

Често задавани въпроси за ретинола

Използването на ретинол през деня увеличава ли риска от слънчево изгаряне?

Проучванията показват, че локалните кремове с ретинол не увеличават риска от слънчево изгаряне. Ретинолът може да увеличи чувствителността към слънцето, така че с или без ретинол, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем ежедневно.

Може ли ретинолът да раздразни кожата ми?

Когато започнете да използвате ретинол за първи път, може да изпитате леко дразнене на кожата. Нормално е. Започнете, като използвате малко количество през ден, за около две седмици. След това постепенно увеличавайте дозата. След като кожата ви се адаптира към тази ефективна съставка, трябва да адаптирате честотата на употреба към чувствителността на кожата ни. Ако дискомфортът продължава, прекратете употребата.

Мога ли да използвам ретинол, ако нямам бръчки?

Да, можете да използвате ретинол за борба с признаците на стареене на кожата, преди те да станат очевидни.

Кога трябва да започна да използвам ретинол?

Ранното използване на продукти с ретинол помага в борбата с фините линии и бръчки, преди да станат забележими, като поддържа кожата ви да изглежда по-млада и по-здрава. Добра идея е постепенно да въвеждате ретинол в ежедневната си грижа за кожата. Постепенно увеличавайте нивото на поносимост, като започнете с прилагането на продукт с ретинол през ден.

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

Защо глицеринът е Вашата нова защита срещу суха кожа

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.