Skip to main content
Search

УПОТРЕБА НА КРЕМОВЕ С РЕТИНОЛ. РЪКОВОДСТВО ЗА НАЧИНАЕЩИ

retinol guide

Чули сте всичко за чудодейната съставка ретинол и сте готови да я опитате на себе си, но се притеснявате как ще реагира кожата ви. С тази мощна съставка трябва да се внимава. За да сте сигурни, че ще извлечете максимума от кремовете с ретинол, като ограничите риска от възможни недостатъци, има няколко стъпки, които трябва да предприемете.

На каква възраст трябва да започна да използвам ретинол?

Кремовете с ретинол могат да се използват още при първите признаци на стареене на кожата. Например, когато започнете да виждате по-дълбоки линии и бръчки, , с които не можете да се справите с обикновени, хидратиращи кожата продукти.

При различните хора, този процес започва на различна възраст. Зависи от няколко фактора - тип кожа, цялостно здравословно състояние и степен на излагане на слънце. Например, ако имате светла кожа и умерено сте се излагали на слънце, можете да започнете да използвате ретинол по-рано от човек с маслинов  тен, който винаги е предпазвал кожата си от слънцето.

Имам чувствителна кожа, мога ли да използвам продукти със съдържание на  ретинол?

Вие най-добре познавате кожата си, как тя реагира на нови съставки и дали е чувствителна или издръжлива. Съобразете употребата на ретинол спрямо кожата си.

 Дори, ако кожата Ви е реагирала лошо на продукти с високо съдържание на ретинол, които сте използвали в миналото, възможно е това да не се случи при ползването на друг крем с ретинол. Така че най-добрият начин да разберете е като го тествате. 

Ако кожата ви е чувствителна, започнете с с тест  върху по-малък участък. Нанасяйте малко количество от крема  върху  два квадратни сантиметра на бузата си три пъти седмично, в продължение на две седмици. Изчакайте да видите каква ще е реакцията, преди да приложите крема на друго място.

Ако не използвате околоочен крем с ретинол със специална формула, като например  Retinol Boost Крем за околоочен контур, избягвайте да нанасяте крема върху чувствителните области около очите, носа и устата.

Проверете чувствителността на Вашата кожа. Признаци за чувствителна кожа са зачервяването, сърбежа и лющенето. Ако забележите подобна реакция, можете да прекъснете теста за една седмица. Ако почувствате веднага след прилагането парене, изплакнете кожата с обилно количество студена вода и я подсушете.

Ако кожата Ви реагира добре на теста, вероятно кремовете с ретинол ще бъдат подходящи за ползване върху цялото Ви лице и шия.

retinol_cream_test.jpg

retinol cream test

Какво количество крем с ретинол трябва да нанеса и как да го нанеса?

Ако вече сте установили, че кремът с ретинол е подходящ за вашата кожа, можете да започнете да прилагате количество с размер на грахово зърно на цялото лице, избягвайки нанасянето върху упоменатите по-горе потенциално чувствителните зони и върху шията, като го размазвате внимателно.

Тъй като кожата не може да абсорбира по-голямо от това количеството, нанасянето на по-голямо количество е просто загуба на продукт, а също така може да предизвика раздразнение на кожата.

След почистване на кожата, дерматолозите препоръчват да изчакате няколко минути, преди да нанасяте продукти с ретинол, особено ако кожата ви е чувствителна.

Винаги нанасяйте слънцезащитни продукти (SPF), когато използвате продукт с ретинол през деня, тъй като веществото може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина.

Колко пъти седмично трябва да използвам крем с ретинол?

Ключът за постигане на изключителни резултати, използвайки продукти с ретинол, е да увеличавате постепенно количеството.

При положение че кожата Ви е чувствителна, през първата седмица, ползвайте крема с ретинол два пъти седмично и само през нощта. Проверете степента на  чувствителност на Вашата кожа и ако тя приема добре продукта, можете да увеличите ползването до три пъти седмично. Следващата седмица приложете до четири пъти и т.н.

Ако кожата ви е по-устойчива, в началото можете да нанасяте крема през вечер. А когато кожата ви  е привикнала към съставката, всяка вечер. Тази процедура може да ви изглежда бавна, тъй като ви се иска да видите възможно най-бързо резултат, но е много важно вашата кожа да привикне към прилагането на крема с ретинол бавно.

Какво да направя, ако кожата ми се раздразни?

При всички типове кожа е нормално да се получи леко зачервяване, лющене или чувство за затопляне, докато кожата привиква към ползването на продукти с ретинол.

Това са временни признаци, които доказватче формулата работи. Въпреки това, ако тези ефекти продължават или изпитвате дискомфорт, спрете да използвате продукта за една седмица и след това опитайте отново, като увеличавате употребата постепенно. Може да опитате и по-лек продукт.

Ако кожата ви се зачерви, разрани, или стане особено суха, спрете да използвате продукта поне за пет дни, за да ѝ позволите да се възстанови. Можете да опитате отново, като забавите процедурата на привикване и нанасяте по-малко количество или да повторите теста за поносимост на кожата, за да установите дали нямате особена чувствителност към съставката и дали не трябва въобще да се откажете от ползването на  продукти с ретинол.

Основно ръководство за гликолова киселина за кожата

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Find My Clear Skin Routine

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.