Skip to main content
Search

Всичко, което трябва да знаете за бръчките на челото

бръчките на челото

Една от най-очевидните прояви на стареенето на кожата е появата на отпусната кожа и бръчки, като тези на челото, образувани от промяната в дермата, която става по-тънка, по-крехка и губи защитния слой на подкожната мастна тъкан.

Стареенето на кожата е сложно явление, при което се намесват вътрешни и външни фактори:

Вътрешните фактори са функция от индивидуалното наследяване и са в резултат на времето. Разбира се, този процес е практически неизбежен и е извън естествения контрол.

Външни фактори могат да бъдат тютюнопушенето, недохранването или излагането на слънце. Този процес не е неизбежен и отразява преждевременното стареене на кожата. Всъщност се смята, че 80% от стареенето на лицето се дължи на излагането на слънце.

Преждевременни бръчки на челото

Обикновено бръчките на челото са вид бръчки, причинени от експресивни линии, тоест те са преходни следи от повтарящото се движение на кожата ни. Тези бръчки на челото се образуват, защото набраздените области губят колаген и еластичност.

Arrugas prematuras en la frente

Въпреки че нормалното е, те да се появяват с годините, има и млади хора, които ги придобиват, защото тези бръчки имат много общо с изразителността на лицето.

 

Как да намалим бръчките на челото

За да намалим максимално бръчките, трябва да действаме върху всеки от факторите, които влияят върху стареенето на кожата. По този начин можем да коригираме и/или да предотвратим неговите ефекти.
 
Поради множеството вътрешни фактори, които влияят на процеса на образуване на бръчки (имунни, генетични, емоционални фактори и общо здраве), е от съществено значение да се популяризира значението на превенцията чрез здравословен начин на живот и здравословни навици.
 

Хидратация

Една от основните препоръки за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата е поддържането ѝ хидратирана. Използването на продукти, които хидратират кожата Ви през целия ден и насърчават регенерацията на клетките, ще направи кожата Ви да изглежда по-здрава, отстранявайки признаците на дехидратация.
 

Използване на слънцезащитни продукти

Защитата от UV лъчи редуцира образуването на свободни радикали и намалява фотостареенето – образуването на бръчки и пигментни промени. Трябва да се предпазваме от слънцето с помощта на физически мерки, като например да не излизаме в пиковите часове на слънцето, да носим подходящо облекло, шапка, чадър, очила и да прилагаме кремове със слънцезащитен фактор.

Знаете ли за Neutrogena® Cellular Boost регенериращ дневен крем SPF20? Освен че подобрява тонуса и еластичността на кожата и намалява видимите признаци на стареене, той ще Ви помогне да защитите кожата си и от слънцето.
 

Антиоксиданти

Антиоксидантите противодействат на клетъчното окисляване и увреждането на свободните радикали по множество начини. Ако нивото на свободните радикали е по-високо от нивото на антиоксидантите, възниква оксидативен стрес, което води до преждевременно стареене на клетките и тъканите. Консумацията на антиоксидантни храни играе важна роля. Препоръчваме да консумирате цветни плодове и зеленчуци с високи нива на витамин С и каротеноиди.
 

Ретинолови кремове

Ретиноидите увеличават производството на колаген. Те имат положителен ефект не само върху външните фактори, но и върху вътрешните. Намаляват признаците на стареене, като бръчки и загуба на еластичност на кожата, и подобряват пигментацията.

Лицева гимнастика

И накрая, препоръчваме да изпълнявате някакъв вид упражнения за лице ежедневно. Така можете да стимулирате кожата да постигне по-голямо проникване на активните съставки на Вашите кремове!
Поставете върховете на пръстите върху веждите си и натиснете навътре и надолу, без да разтягате кожата. Повдигнете и спуснете веждите, докато ги държите по този начин. Ще можете да ограничите щетите, причинени от намръщеното лице, както и бръчките на челото.
 
 

Суха кожа на лицето: Причини и лечение

ten uscat

Ние отговаряме на всички Ваши въпроси относно ретинола за кожата

Beauty & Skincare Tips

Съвети за красота и грижа за кожата

По-добра ежедневна грижа за кожата и красотата със съвети от експерти.